Geen champagne maar een flesAmarone(wijn uit de Italiaanse streek Valpolicella) trokken patron cuisinier Floris Versluijs en sommelier Daan Schmidt als eerste open toen zij hoorden dat zij De Gouden Pollepel 2006-2007 in de regio Rotterdam, Dordrecht en Rivierenland hebben gewonnen.
Niet om een lange neus te trekken naar de nummer twee in het eindklassement. Want daarvoor hebben ze te veel respect voor hun collega’s van Amarone, Gert Blom (voorheen La Vilette) en Harrie Baas (voorheen Parkheuvel). Ze hadden nooit verwacht boven hen te eindigen.
Het verschil tussen beide restaurants was minimaal, slechts een half punt.Wesluiten niet uit dat Amarone dit najaar een Michelinster krijgt. Een gastronomische erkenning die we Blom en Baas van harte gunnen. Want de gegrilde coquilles meteen puree van pastinaken, beurre noisette, gebraiseerde witlof was goddelijk.
Wat maakt In de keuken van Floris dan winnaar? In Amarone werd ruimschoots voldaan aan onze verwachtingen, terwijlweIn de keuken van Floris werden overdonderd. Het wauw-gevoel was nergens zo groot als bij het rookvrije restaurant tegenover het stadion van Excelsior. Lyrisch warenweover de lamsworst uit de Lozère en de lamsbitterbal met een jus van lam, lamsoren en knoflookpuree.
De liefde voor koken ontstond bij de Ridderkerker Floris Versluijs (31) in de spoelkeuken van partycentrum De Theetuin in Rijsoord. Via omzwervingen vond hij uiteindelijk zijn plek bij De keuken van. Geen van de restaurants waar hij ooit had gewerkthadzo’nmooi Rubbens-fornuis. Toen deze zaak failliet ging, nam Versluijs de inboedel over. Op 16 juni 2006 ging In de keuken van Floris open. In korte tijd wist hij ons te overtuigen. Voor kookkunstenaar Floris Versluijs nemen wij ons petje af. Download PDF