In de keuken van Floris

Visie

Mijn kookstijl is creatief, vernieuwend, technisch en bevat veel identiteit.

De focus ligt hier op proeven, smaakervaring in de breedste zin van het woord. Koken is emotie of wel “eetmotie”. Mijn stijl heeft identiteit en is creatief, technisch, zuiver geconcentreerd en transparant. Ik kook vanuit mijn hart: Eerlijk, clean en met respect voor de natuur. Ik gebruik al mijn zintuigen en kook met passie een eigen kook(r)evolutie. Aan de fundering van mijn creaties staat een basisproduct. De warenkennis van zo'n product is essentieel; kwaliteit, herkomst, voedingspatroon, rijpheid, textuur, smaak en bereidingsmogelijkheden vormen een voedingsbodem voor inspiratie. Structuur is van groot belang, voelen met je mond gaat nog een stap verder dan proeven op zich.

Umami "de vijfde smaak" wordt vaak ondergewaardeerd, deze zorgt in mijn keuken vaak in de vorm van rijping, fermentatie, miso en garum voor complexiteit en rijkdom. Spanning, maar ook humor heeft invloed en de opmaak is natuurlijk en met losse hand, maar tot op het kleinste detail doordacht en afgemeten.

Als je bereid bent je open te stellen voor smaak dan gaat proeven voorbij aan kunst. Er is weinig dat meer zintuigen aanspreekt dan bewust en aandachtig proeven en wordt door een ieder op zijn persoonlijke en unieke manier ervaren, iedereen is hier gelijk. Samen aan tafel eten brengt mensen dichter bij elkaar en werkt ontwapenend.